Product placement ve videích

autor – Míša
20. 12. 2023

Zkratku PP můžeme zaznamenat v obraze, než začal nějaký pořad nebo dnes už na sociálních sítích i influenceři mohou označit ve svých příspěvcích, že se jedná o placenou spolupráci. Je to téma, které někoho může pobouřit, nebo se naopak dalšího nedotkne. Ostatně ani se nedivím, když někomu vadí, jak v každém záběru člověku cpou jednu značku za druhou… Zkusme se na PP zaměřit a rozlousknout, jak jej použít, aby divákovi nevadil, ale zároveň byl náš sponzor za placenou propagaci spokojen, protože šel vidět.

PP v našich zemích

Skoro od počátku byl film placený státem, takže lidi nemuseli hledat sponzory a finance jinde. Nemáme tady tu tradici jako na západě a pořádně neumíme zakomponovat PP do filmu, aby to nenarušilo jeho vizuál. Určitě se i mnoho lidí, pokud jim není jasně sděleno, že jde o reklamu, může cítit podvedeně či obelhaně, že jim někdo něco podsouvá.

Proto je půvabné umět PP udělat decentně, nenásilně a zároveň se nikomu nevnucovat. Už jsem u jednoho amerického snímku zažila, že dvě postavy kručely ulicí, vzdalovali se od kamery a na několik vteřin člověk viděl nápis McDonald’s. Jasně, každý sice známe tento fastfood, ale i kdyby to byl PP, přišlo mi to příliš nepříjemné a velmi zbytečně výrazné, když tam stejně ty postavy nešly a jenom procházely.

Sponzorův pohled na PP

Firmám, které požádají, aby jejich auto nebo mléko zahrálo ve filmu, je docela jedno, jestli tento akt naruší dílo. Chtějí především, aby produkt šel vidět, aby si ho divák zapamatoval a aby měl svůj prostor.

Pokud už máme uzavřenou smlouvu a jsme na něčem domluveni, nemůže si umanout, že ta krabice mléka nebo auto se nám opravdu nehodí a dáme všechno pryč. Ne, musíme se i s těmito situacemi umět kreativně popasovat, aby to bylo pro diváka podprahové, ale aby i sponzor neměl co vytknout.

Jak pracovat s PP?

Měli bychom si najít už od počátku PP, který bude souviset s tématem filmu. Lépe nám pak budou jejich produkty, které budou chtít prezentovat, zapadat do díla. Například James Bond nosí hodinky značky OMEGA. Je to samozřejmě reklama, ale k té postavě to sedí. V českém filmu Rafťáci jedou na raftech značky GUMOTEX. Vzhledem k tomu, že sjíždění vody je podstatnou částí děje, dává smysl, že se na rafty využije PP.

Není to jako když člověk přijede s novým autem a řekne postavě dívej, mám tady tuhle značku, má to tolik koní a dojede to z Ostravy do Prahy za tolik a tolik… To je skutečně jako by dotyčný citoval příbalový letáček a už je to trošku přes čáru i pro diváka.

Tvůrci se snaží explicitnímu vyjádření vyhýbat a nesnaží se v nejlepším PP dávat na sílu. Herec nám nemusí říct „toto mlíko je fakt super, ještě že tady Madetu máme,“ ale stačí, když si každé ráno bude dávat mléko k snídani, protože to s ním nějak souvisí. Uvidíme krabici od mléka, která je zakomponovaná v akci, jenž k něčemu směřuje a tím by měl být spokojený jak sponzor, tak i diváci.

Je to určitě docela velký oříšek umět s tím efektivně pracovat, ale věřte, že pokud si zvolíte produkty vhodné k vašemu filmu nebo pořadu, dá se to určitě zvládnout. Jen opatrně, aby to nebylo příliš komické nepřebylo to dojem z filmu (tedy pokud to samozřejmě nebude z nějakého důvodu záměr).

Děkujeme vám, jakožto filmovým nadšencům nebo tvůrcům, že čtete náš blog a pokud jste zrovna majitel nějaké firmy a toto téma vás zajímá, protože byste potřeboval reklamu, neváhejte nás kontaktovat! Sami rádi tvoříme a získáváme nové spolupráce.

Mohlo by Vás zajímat